Neuro Affectieve Relationele Model™ (NARM)
Bron georiënteerde, niet-regressieve lichaamsbewuste therapie.Het Neuro Affectieve Relationele Model NARM® is ontwikkeld door dr. Laurence Heller (U.S.A.)
Deze therapie richt zich zowel op het functioneren van het zenuwstelsel als op de relationele verbinding met anderen.
NARM is specifiek gericht op het werken met relationeel-, hechtings- en ontwikkelingstrauma.
In de basis werkt Neuro Affectieve Relationele Model resource georiënteerd en is een psychotherapeutische lichaamsbewuste therapie vorm.
Overlevingsstijlen
De meeste psychische en ook veel fysiologische problemen komen voort uit een verstoring als gevolg van onze overlevingsmechanismen die in het verleden zijn ontstaan. Omdat onze hersenen de neiging hebben om vanuit het verleden het heden te voorspellen, blijven deze patronen hangen in ons zenuwstelsel, vormen ze een aangepaste versie van jezelf en geven je een valse identiteit. Deze overlevingsstijlen vervormen hiermee je huidige ervaring en het vermogen om werkelijk in het moment te zijn. Die mechanismen, die hun oorspronkelijke nut hebben overleefd, brengen een voortdurende afscheiding teweeg van ons authentieke zelf en van anderen.
Hoe worden jouw overlevingsmechanismen door het verleden weerspiegelt in het heden? Wat zijn de consequenties hiervan in de relatie met jezelf, je identiteit, je gedachten, je gedrag en interactie met andere mensen en het vermogen om op een dieper niveau contact met een ander zoals je partner te maken?
NARM verruimd de mogelijkheden te leven wie jij bent in contact met anderen.
Beperkende overtuigingen, disfunctionele relaties, hardnekkige patronen, een versluierde identiteit die zijn gevormd. Ze zullen door NARM in het heden steeds meer aan kracht verliezen door een betere begrip van onze fundamentele conflicten die ten grondslag liggen aan veel emotionele problemen en uitdagingen.
5 Overlevingsstijlen
NARM spreekt van 5 overlevingsstijlen die ontstaan zijn door de behoefte aan:
Connection
Contact en verbinding
Attunement
Afstemming
Trust
Vertrouwen
Autonomy
Autonomie
Love-Sexuality
Liefde-Sexualiteit
Oorsprong van overlevingsstijlen van het kind als volwassene
NARM werkt met vroege, onbewuste patronen van afscheiding of afsplitsing die onze identiteit, denken, emoties, fysiologie, gedrag en relaties diepgaand beïnvloeden. Een kind is altijd gericht op het behouden van contact met de ouder en zal er alles aan doen om dit in stand te houden. Wanneer de omgeving onvoldoende afgestemd is op de behoeften van het kind, ontwikkelt het kind overlevingsstrategieën om tegemoet te komen aan de behoefte van de ouder. Door de eigen behoeften op te offeren, kan het kind de situatie overleven. Zo ontstaan overlevingsmechanismen die vroeger nuttig waren maar in het volwassen leven erg in de weg kunnen staan in relaties, werk, geluk en vervulling in het leven.
Coping mechanismen
Hoe je met een gevormde overlevingsstijl om gaat kenmerkt zich in hoofdlijnen op 3 manieren:
1. Terugtrekken
2. Overschreeuwen
3. Ontkennen
NARM therapie vanuit positieve bronnen
Waar de algemeen aanvaarde psychotherapie regelmatig gericht is op het vaststellen van ziekte en op het focussen op problemen, is NARM een model voor therapie en groei dat het werken met sterke punten benadrukt, maar uiteraard zeker oog heeft voor klachten of problemen.
NARM is een bron-georiënteerde, niet-regressieve model wat de nadruk legt op het helpen van cliënten om verbinding te maken met de delen van het zelf die georganiseerd, coherent en functioneel zijn. Het oriënteert zich op intern en externe bronnen om de mogelijkheid tot zelfregulering te ondersteunen. Zowel door een top-down als bottum-up benadering (mind-body als body-mind). Echter omdat overlevingsmechanismen zo sterk onze identiteit en relaties beïnvloeden, ligt de nadruk wat meer op de mind-body connectie.
Zo helpt het om de delen van het zelf die ongeorganiseerd en disfunctioneel zijn in het bewustzijn en de organisatie te brengen, zonder dat de vroegere, disfunctionele elementen het hoofd thema van de therapie worden.
Zelfregulering van het zenuwstelsel
Tijdens de sessie leert de cliënt vaardigheden om te werken met de koppeling tussen psychologische aspecten én het lichaam. Dit gebeurt wanneer we tijdens de sessie in gesprek zijn als ook in stilte en door eenvoudige oefeningen. Op deze manier leert de cliënt zijn zelfregulerende vermogen in te zetten om zijn zenuwstelsel opnieuw te reguleren.
Contact opnemen
Plan een vrijblijvend telefoongesprek in of een betaalde intake sessie 1:1