Stress Management
Zelfregulering-skills kalmeert je zenuwstelsel bij spanning en stressIn de sessies ‘Zelfregulering’ leer je vaardigheden om je zenuwstelsel te reguleren en te kalmeren. We werken met de koppeling tussen psychologische aspecten zoals de gedachten die je hebt, je zelfbeeld én de sensaties en gewaarwordingen je lichaam. Dit gebeurt wanneer we tijdens de sessie in gesprek zijn als ook in stilte en door eenvoudige maar specifieke oefeningen. Op deze manier leer je het zelfregulerende vermogen in te zetten om je eigen zenuwstelsel opnieuw te reguleren, kalmeren en de gezonde balans te hervinden.
Voor mensen die ervaren dat ze in de basis altijd alert zijn, ‘aan staan’ en een gevoel van onveiligheid ervaren en niet weten waar het door komt of wel een vermoeden hebben. (GHIA = Global High Intens Activated Person).
Ook wanneer je vindt dat je niet toe bent aan therapie maar wél je eigen stress, ontspanning, welbehagen of gevoel van veiligheid wilt leren te managen en ‘normaliseren’.
Zelfregulering bied ik los aan in 6 sessies en ze maken onderdeel uit van de verschillende traumatherapieën die ik geef.
Zelfregulatie sessies bestaan uit:
Het ontwikkelen van vaardigheden door lichamelijk ervaren, kennis van je zenuwstelsel en advies
Wat ga je ervaren?
- Je gaat biologische mechanismen van de stressrespons begrijpen en voelen en de hoge lading stressenergie langzaam en in kleine doses verminderen door dit te ervaren.
- Je gaat op eenvoudige praktische wijze verschillende functies van onze hersenen en zenuwstelsel leren kennen, evenals het creatieve zelfregulatievermogen.
- Je voelt je steeds veiliger en gaat meer ontspanning ervaren doordat je je meer en meer thuis gaat voelen met de reacties van je zenuwstelsel, stress systeem en met jezelf. Je weet wat te doen én te laten wanneer je extra stress ervaart.
- Je krijgt optioneel advies over suppletie met essentiële vitamines, probiotica of psychobiotica voor een optimaal microbioom (darmflora) en een nog betere brein-buik-body communicatie.
Kun je je stress zelf reguleren?
In deze steeds maar veranderende wereld is het een grotere uitdaging geworden je balans te houden. Het legt druk op ons werk, privé leven, sociale contacten en ons toekomstbeeld. Veel volwassenen maar ook jongeren en studenten ervaren dit nu.
Misschien voel je druk van buitenaf of binnenuit jezelf. Het is dus juist nu belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een balans proberen te houden tussen ontspanning en spanning en te weten hoe je je spanning en stressniveau weer naar beneden kunt krijgen. Je kunt hiervoor namelijk zelf heel wat creatiefs en eenvoudige oefeningen doen waar je zelf niet zo snel op komt. Zou leer je de ’taal’ van je zenuwstelsel en he or she loves it 😉
Stress-achtige klachten
‘Je kunt last hebben van stress zonder dat je het gevoel hebt dat er iets naars of traumatisch is gebeurt. Het kan dus zijn dat je niet goed weet waar de spanning in je lichaam of je hoofd nou specifiek vandaan komt. Sporten of yoga biedt misschien niet voldoende ontspanning of sporten ging niet in coronatijd.
Het kan ook zijn dat je andere of misschien wel onveilige gevoelens of negatieve gedachten hebt of dat je anders over jezelf en jouw zelfbeeld denkt. Hierdoor wordt het soms lastig om met jezelf en anderen om te gaan.
Een aantal sessies ‘zelfregulering bij stress’ zijn dan misschien een idee om te doen zonder dat dit therapie is omdat je aan de slag gaat met wat nu is en niet direct met wat er vroeger was.
Hoe gaat zelfregulering in z’n werk?
Kennis en vaardigheden
∨ Je gaat biologische mechanismen van de stressrespons begrijpen en voelen en de hoge lading stressenergie langzaam en in kleine doses verminderen door dit te ervaren.
∨ Je gaat op eenvoudige praktische wijze verschillende functies van onze hersenen en zenuwstelsel leren kennen, evenals het creatieve zelfregulatievermogen.
Tijdens de sessie leer je vaardigheden om te werken met de koppeling tussen psychologische aspecten zoals de gedachten die je hebt, je zelfbeeld én je lichaam. Dit gebeurt wanneer we tijdens de sessie in gesprek zijn als ook in stilte en door eenvoudige oefeningen. Op deze manier leer je het zelfregulerende vermogen in te zetten om je eigen zenuwstelsel opnieuw te reguleren. Wat we dan zoal doen dat lees je hieronder.
Praktische oefeningen voor zelfregulering
We maken o.a. gebruik van praktische tools. Bijvoorbeeld de afbeelding van een trap op papier. Met dit hulpmiddel krijg je heel specifiek inzicht in je eigen zenuwstelsel en stress systeem en begrijp je het beter. Zo ga je stap voor stap meer balans vinden.
Ook via je eigen lichaam en je zintuigen leer je manieren om spanning en stress te verminderen door rustige en aandachtige oefeningen die deels lijken op mindfulness maar specifiek gericht zijn op het kalmeren van een overprikkelt zenuwstelsel.
Overleg met mij of dit iets voor je is
Je kunt me uiteraard mailen om te overleggen of bovenstaande sessies iets voor je zijn. Ik beantwoord je vragen graag. Ga hiervoor naar mijn ‘contactpagina’ in de bovenste menubalk.
SOLK klachten
SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.
Contact opnemen
Plan een vrijblijvend telefoongesprek in of een betaalde intake sessie 1:1